Αρχικά, σκέφθηκε τον Αλέκο Τουρκολιά, στέλεχος της «Εθνικής», επί σειρά ετών διευθυντή του «Ναυτιλιακού». Έχουν μείνει ιστορικά τα ραντεβού του Τουρκολιά στο γραφείο του, στην Ακτή Μιαούλη και Μπουμπουλίνας, όπου αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει την ελληνική ναυτιλία, ποντοπόρο και ακτοπλοΐα. Επί των ημερών του η «Εθνική» άνοιξε το χαρτοφυλάκιό της και συνέβαλε τα μέγιστα για την ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου. Ο Τουρκολιάς, όμως, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον εφοπλισμό, προτίμησε να παραμείνει στα δικά του λημέρια και να απολαύσει λίγο την ησυχία του. Μια άλλη προσωπικότητα που προτάθηκε, ήταν ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του International Maritime Organisation (ΙΜΟ), του τμήματος του ΟΗΕ για τη Ναυτιλία, με έδρα το Λονδίνο. Πρόεδρος πλέον του «Ιδρύματος Τσάκου» ο Θύμιος Μητρόπουλος δεν «κυνήγησε» τη θέση, αφού έχει αποφασίσει έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι του ΙΜΟ να ιδιωτεύσει. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόταση του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου (από τα Καρδάμυλα της Χίου) και τοποθέτησε στο ΥΕΝ τον Κώστα Μουσουρούλη, οικονομολόγο, βουλευτή Χίου! Μην ξεχνάμε ότι καπετάν-Παναγιώτης είχε επιβάλει και το τελευταίο «δίδυμο» στο υπουργείο «Θαλασσίων Υποθέσεων», επί του απίθανου ΓΑΠ, τον Γιάννη Διαμαντίδη, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις και την Ελπίδα Τσουρή, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χίου! Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε πίσω! Πρότεινε για υφυπουργό τον επιχειρηματία του yachting Γιώργο Βερνίκο, γιο του αειμνήστου υπουργού της Ενώσεως Κέντρου, Αλέκου Βερνίκου, ο οποίος, χωρίς κόμπλεξ και σαχλαμάρες, βρίσκεται πολλά χρόνια στο χώρο της κεντροαριστεράς (κυρίως με τον Σημίτη) και είχε φάει τις σφαλιάρες του στα γεγονότα της Νομικής το 1973! Η κεντροαριστερή (α-λα Ολάντ) τοποθέτησή του, δεν τον εμποδίζει, φυσικά, από το να ποζάρει σε κοσμικές στήλες και να κάνει διακοπές με κάποιο από τα πολλά σκάφη που διατηρεί και ενοικιάζει η “Vernicoς Yachtς” ενώ ο αδελφός του, Νίκος Βερνίκος, επίσης εφοπλιστής, έχει χρηματίσει κατά καιρούς μέλος διοικητικών συμβουλίων κρατικών Τραπεζών και της Κρατικής «Ολυμπιακής», ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Μάλιστα, η γυναίκα του, Βαρβάρα, ήταν υποψήφια με τους «Ταύρους» του Στέφανου Μάνου αλλά έκτοτε δεν ξαναδοκίμασε. Προτίμησε το εμπόριο ρούχων.
Έτσι, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι εφοπλιστές της ποντοπόρου και οι επιχειρηματίες του yachting έχουν τους «δικούς τους» ανθρώπους, εκείνους, δηλαδή, που θα συζητήσουν αμέσως μαζί τους και θα βρουν λύσεις. Κάτι, δηλαδή, που δεν έγινε σε άλλα υπουργεία, όπου αγνοήθηκαν οι άνθρωποι της Αγοράς. Τοποθετώντας τον Βερνίκο στο Yachting, που σήμερα δοκιμάζεται, είναι σαν να τοποθετείς υπουργό εμπορίου τον Κορκίδη, που γνωρίζει την «πιάτσα». Τυχερή η Ναυτιλία, αυτή τη φορά, πολύ τυχερή…
Mε την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, που αποδείχθηκε συνεπής στα λόγια του, αποκαταστάθηκε η τάξη στον ισχυρότερο παγκοσμίως βιομηχανικό κλάδο της Ελλάδας. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 15,1% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου με την Ιαπωνία στην δεύτερη θέση (14,5%).
Ας δούμε τι έλεγαν προεκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (μετά τη θύελλα ΓΑΠ) για τον ναυτιλιακό τομέα:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
• Εγγύηση της σταθερότητας και διαχρονικότητας του συνταγματικού και νομικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία.
• Ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών για τη ναυτική εκπαίδευση, ισοτιμία με πανεπιστημιακό τίτλο του καταληκτικού διπλώματος πλοιάρχων και μηχανικών, ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
• Πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για κρατικές ενισχύσεις στη ναυτιλία, άνοιγμα αγορών, επαναλειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα.
• Προνομιακή αντιμετώπιση των εισροών ναυτιλιακού συναλλάγματος, εφόσον κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
• Ο Πειραιάς ναυτιλιακό κέντρο.
• Ελεύθερος ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις στα πλοία, επανασχεδιασμός του δικτύου θαλάσσιων μεταφορών, εξορθολογισμός ΦΠΑ, χρήση πόρων της ΕτΕΠ για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών.
• Συμβάσεις παραχώρησης με μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων για την κατασκευή υποδομών στα λιμάνια, επανάληψη του παραδείγματος Cosco-OΛΠ και σε άλλα λιμάνια όπως στη Θεσσαλονίκη.
• Εθνικό Λιμενικό Σύστημα, συνενώσεις λιμένων, είσοδος στο ΧΑΑ και άλλων λιμένων.
• Ανώνυμη Εταιρεία για τη Ναυπηγο-επισκευαστική Ζώνη Περάματος, με τη συμμετοχή του ΟΛΠ, ιδιωτικών επιχειρήσεων και των δήμων Περάματος – Σαλαμίνας, σύμβαση παραχώρησης απευθείας με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση όλης της περιοχής, υπαγωγή της Α.Ε. στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
ΠΑΣΟΚ
• Κίνητρα για ενίσχυση της ελληνικής σημαίας
• Σύσταση ενός αναπτυξιακού σύγχρονου υπουργείου Ναυτιλίας.
• Διαμόρφωση ποιοτικής εκπαίδευσης, συντεταγμένη και πιστοποιημένη είσοδος ιδιωτικών φορέων σε θέματα ναυτικής κατάρτισης.
• Ενίσχυση του ναυτιλιακού κέντρου του Πειραιά σε επίπεδο άυλων και υλικών υποδομών. Προσέλκυση εγκατάστασης ναυτιλιακών και συναφών επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια.
• Κίνητρα γα την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, διευκόλυνση της εγγραφής πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο.
• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών, καθώς και εξέταση θεμάτων για την προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα.
• Επανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου και αλλαγή πλαισίου στις γραμμές δημοσίου συμφέροντος. Υιοθέτηση πολιτικών για την ανάσχεση της κρίσης στην ακτοπλοΐα.
• Διαχωρισμός των λιμενικών δραστηριοτήτων και αντιμονοπωλιακή πολιτική.
• Αναζωογόνηση του θαλάσσιου τουρισμού, της ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας.
• Η επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου από την κυβέρνηση συνεργασίας αποκατέστησε την αδικία και την τάξη στον ισχυρότερο παγκοσμίως βιομηχανικό κλάδο της Ελλάδας. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 15,1% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου με την Ιαπωνία στην δεύτερη θέση (14,5%).
Αυτά ως προς τα λόγια και τα γραφτά. Τώρα, δουλειά και, κυρίως, αποκατάσταση του Λιμενικού Σώματος και επαναφορά του στον Πειραιά, στο σπίτι του, στα γραφεία και δίπλα στη Ναυτιλία, όπως από καιρό, με επιτυχία και αυταπάρνηση. Καλό μας ταξίδι…
Δ.Κ